Wednesday, July 28, 2010

Gangguan sistem pencernaan usus - HPA ada penawarnya

Sistem pencernaan kita terdedah kepada pelbagai penyakit.

Sistem pencernaan kita terdedah kepada pelbagai penyakit.


Penyakit berkaitan penghadaman seperti pedih ulu hati, radang dan barah usus antara penyebab utama kematian di hospital

ANDA boleh selesai mengunyah sekeping roti dalam masa kurang dua minit. Bagaimanapun tubuh mengambil masa yang lebih lama untuk mencernakan makanan yang anda makanan. Malah, tidak ramai yang tahu bahawa tubuh mengambil masa lebih 18 jam untuk membuang sisa makanan selepas anda menikmati hidangan tengahari.

Kenyataan ini jelas menunjukkan sistem pencernaan atau penghadaman ini satu sistem yang rumit. Ia juga terdedah kepada pelbagai gangguan disebabkan penyakit, diet dan tekanan emosi.

Antara masalah pencernaan yang paling biasa ditemui ialah pedih ulu hati, radang usus dan hari ini, kian ramai rakyat Malaysia diserang barah usus. Presiden Persatuan Gastroenterologi dan Hepatologi Malaysia, Dr Tan Huck Joo, berkata pada 2006 dan 2007, penyakit yang berkaitan dengan sistem pencernaan berada di tangga ke tujuh sebagai penyebab utama kematian di hospital kerajaan.

Bagaimanapun pada 2008, walaupun masih berada di tangga tujuh penyebab utama pesakit dimasukkan ke hospital kerajaan, namun ia menduduki tangga keenam punca utama kematian di hospital kerajaan.

“Barah gastrointestinal juga sangat signifikan di Malaysia. Barah usus adalah barah kedua tertinggi di Malaysia, merangkumi 11.9 peratus daripada semua kes barah yang dilaporkan. Ia paling kerap ditemui dalam kalangan lelaki dan menduduki tangga ke tiga sebagai barah pembunuh di kalangan wanita,” katanya.

Di seluruh dunia, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan lebih 940,000 barah kolon dilaporkan setiap tahun dengan 500,000 daripadanya berakhir dengan kematian.
Masalah pada sistem pencernaan bukan satu tetapi ada pelbagai penyakit yang berkaitan dengan sistem pencernaan. Antaranya;

Masalah refluks

Masalah refluks gastroesofageal (GERD) dialami apabila salur makanan (esofagus) bahagian bawah (injap antara salur makanan dan perut) tidak tertutup dengan kemas. Ini menyebabkan kandungan asid perut mengalir kembali ke esofagus. Simptom paling umum masalah ini ialah pedih ulu hati diikuti dengan batuk, suara serak, sendawa dan rasa masam di mulut.

GERD adalah masalah yang kronik dan dideritai sepanjang hayat jika tidak dirawat. Jika berlaku kecederaan pada lapisan esofagus, ia juga tanda masalah yang kronik. Apatah lagi kecederaan itu boleh berulang apabila rawatan dihentikan.

GERD boleh ditangani dengan perubahan gaya hidup. Mulakan dengan menjauhi makanan yang boleh memburukkan lagi masalah anda misalnya coklat, pudina, alkohol dan minuman berkafein. Jauhi juga makanan berlemak dan berhentilah merokok. Jika perubahan gaya hidup tidak membantu, GERD boleh ditangani dengan pembedahan.

Sindrom usus terganggu atau radang usus (IBS)

IBS adalah sejenis gangguan pada usus besar yang menyebabkan sakit perut, kekejangan atau kembung selain cirit birit dan sembelit. Ia gangguan umum dan ramai rakyat Malaysia mengalaminya setiap hari.

Punca utama IBS terjadi tidak diketahui. Bagaimanapun dipercayai saraf dan otot di usus yang terlalu sensitif menyebabkan ia tidak berfungsi seperti sepatutnya. Otot itu mungkin mengecut dengan banyak apabila kita makan menyebabkan berlaku kekejangan dan cirit birit.

Masalah ini juga mungkin berkait dengan faktor persekitaran dan genetik. Merawat IBS memerlukan anda berbincang dengan doktor. Ini disebabkan rawatan diberi berdasarkan gejala, darjah kronik masalah yang anda alami dan bagaimana IBS mempengaruhi kehidupan harian anda.

Perubahan diet dan gaya hidup antara kaedah rawatan tetapi ada juga mereka yang perlu mengambil ubat-ubatan. IBS dialami kira-kira 430,000 rakyat Malaysia. Di seluruh dunia pula kadarnya adalah seorang dalam setiap 10 orang.

Ulser peptik

Ulser peptik ialah masalah pada liang kecil yang menembusi lapisan perut/duodenum. Gejalanya seperti rasa sakit seakan panas membara di kawasan antara pusat dan tulang dada, hilang selera makan, muntah darah dan najis berwarna hitam.

Satu punca masalah ini adalah penggunaan ubat antiradang bukan steroid seperti aspirin dan ibuprofen. Jangkitan bakteria helicobacter pylori juga antara punca ia terjadi.

Barah usus

Boleh menyerang tanpa simptom awal. Justeru pemeriksaan berkala sangat digalakkan. Sesiapa saja boleh diserang barah usus terutama apabila usia meningkat. Ia paling banyak dikesan pada mereka yang berusia 50 tahun ke atas.

Walaupun punca sebenarnya tidak diketahui tetapi faktor usia, jantina, sejarah keluarga memainkan peranan penting. Selain itu diet yang tinggi kandungan lemak dan rendah serat, merokok dan gaya hidup yang tidak aktif meningkatkan risiko diserang barah usus.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan barah usus dan barah rektum (atau disebut juga sebagai barah kolorektal) sebagai punca kematian ke 20 paling utama di dunia pada 2004.

Saranan Produk HPA Untuk Mengatasi Barah Usus


1. Pelawas (Penawar Sembelit)


pelawas.gifUsus merupakan organ utama dalam menentukan kesihatan seseorang. Makanan yang berserat tinggi dapat mengurangkan risiko kepada penyakit jantung dan kadar kolesterol tinggi. Produk ini merupakan herba yang mempunyai kadar serat yang tinggi dan amat baik kepada mereka yang menghadapi permasalahan di bahagian usus. Pelawas dapat mengurangi risiko penyakit dengan mengurangi masa transit makanan pada saluran gastrousus dan membantu mengurangkan kadar kolesterol LDL serta membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah. Sehubungan dengan itu, Pelawas dapat mengurangkan risiko sakit jantung kerana ia bertindak mengikat lemak-lemak dan asid empedu yang dikelaurkan sebagai bahan buangan sehingga pengamal akan mendapati kadar kolesterol LDL akan menurun setelah beberapa minggu mengamalkan Pelawas.Produk ini bertindak sebagai serat mudah larut dan amat sesuai untuk penderita kencing manis kerana Pelawas dapat mengendalikan kadar gula dalam darah.Pelawas juga dapat menyerap kadar air yang tinggi dan ini akan memudahkan proses pembuangan air besar. Pelawas dapat mengubati permasalahan dalam usus besar seperti divertikulitis dan irritable bowel syndrome (najis tersumbat dan terlekat pada dinding usus besar).
Pelawas amat baik untuk mereka yang ingin mengawal kadar berat badan yang berlebihan.
Kandungan Bahan: Ipmea Reptans
Cara Pemakanan: Amalkan 2 kapsul pada malam dan 2 kapsul pada siang.
Jumlah Kandungan: 75 kapsul per botol
Harga: Semenanjung  RM 20, Sabah & Sarawak RM 22

2. D’KARM


dkarm.gif

Ketidakseimbangan angin dan suhu di dalam badan adalah faktor kedua punca utama penyebab penyakit. Keadaan ini khusus disebabkan oleh sistem pencernaan yang mengalami gangguan dan kerosakan. Pembedahan di bahagian perut dan masalah enzim serta kondisi yang tersumbat adalah penyumbang kepada mengapa berlakunya keadaan sedemikian. Cinamomum Iners atau Teja Lawang yang mengandungi minyak meruap adalah herba yang amat mujarab untuk terapi ini.
D’Karm juga diperkuatkan dengan Psyllium, sejenis herba yang mengembang seperti jeli dapat membantu dalam proses pencernaan dalam usus bertindak sebagai ‘colon cleansing’ atau mengatasi masalah kolon yang tersumbat. Hal yang sedemikian sekiranya tidak diatasi akan menyebabkan gangguan kepada sistem pembuangan air besar. Satu kefahaman tertua mengatakan bahawa hampir 90% daripada penyakit bermula di usus. Ini bermaksud kita harus memastikan kondisi kolon kita dalam keadaan bersih dan tidak wujud najis-najis yang terlau lama dan tidak boleh dikeluarkan dalam keadaan normal.
D’Karm akan mengembang dan bertindak untuk menarik sisa bahan buangan yang masih terlekat pada dinding usus. Pengguna akan merasa lancar dan lawas sekiranya D’Karm dijadikan amalan dan dalam keadaan sama ia boleh menghilangkan sakit sendi dan sakit pinggang. Pengguna juga akan mendapati kadar kolesterol akan menurun kepada paras yang normal sekiranya mengamalkannya secara berterusan selama 6 bulan. Ini secara langsung akan menurunkan tekanan darah ke paras yang normal.
Kesan bintik-bintik putih pada tapak tangan serta tangan yang dingin adalah tanda-tanda seseorang itu menghadapi masalah pencernaan dan sekiranya tidak diatasi akan menyebabkan berlakunya ketidakseimbangan suhu dan angin dalam tubuh badan mereka yang mendorong kepada lemahnya imunisasi seseorang. Pengguna D’Karm disarankan minum air sebanyak 2.5 liter (10 gelas) air setiap hari bagi memastikan kesan dapat dilihat dalam masa 7 hari.
Komposisi (60 Kapsul per botol) :
1. Vitex Pebuscens
2. Morinda Eliptica
3. Eurycoma Longifolia
4. Cinanomum Iners
5. Coscinumm Blemeanum
6. Roselle Hibiscus Sabdariffa
Dos :
Bergantung kepada berat badan. 40 kg (1-2 kapsul) 40 kg ke atas (2 – 4 kapsul) Pengambilan sebelum makan kecuali mereka yang menghadapi ulser dan gastrik, perlu ambil sesudah makan.
Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 75
Sabah & Sarawak: RM 85
Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 55
Sabah & Sarawak: RM 65
Nilai Mata (NM): 253. Herba Tuju Angin

tujuangin.jpgHerba Tuju Angin dihasilkan oleh tumbuhan yang mujarab untuk masuk angin serta melancarkan pembuangan air besar, sehingga badan terasa ringan. Herba ini merupakan makanan kesihatan yang baik untuk tua mahupun muda, baik lelaki atau perempuan. Ia dapat mengatasi masalah angin seperti :
1. Angin Duduk: cepat penat, terasa mual
2. Angin Darah: emosi dan cepat marah
3. Angin Sendi: sakit-sakit badan, lemas, kesemutan dan terasa ditusuk-tusuk pada kaki dan tangan.
Herba Tuju Angin juga baik untuk mengubati migrain, gejalanya sakit kepala sebelah, tiba-tiba pusing. Selain itu, ia baik untuk mengatasi masalah gastrik seperti perut kembung, terasa kenyang sebelum makan.
Manfaat herba ini:
1. Mengatasi perut kembung
2. Menghilangkan rheumatik
3. Mengatasi migrain
4. Mengatasi maag/gastrik
5. Menghilangkan kesemutan pada hujung jari
6. Meredakan sakit sendi
7. Hilang selera makan
8. Lemah tenaga batin
9. Rheumatik
Komposisi (75 Kapsul per botol) :
1. Cinnamomum Iners
2. Vitex Pubescens
3. Micromelium Pubescens
4. Morinda Eliptica
Dos :Malam 2 kapsul dan 1 kapsul untuk pagi.
Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 20
Sabah & Sarawak: RM 22
Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 16
Sabah & Sarawak: RM 18
Nilai Mata (NM): 8

4. Teh Herba (Pegaga)

tehherba.jpgProduk ini menggunakan herba pegaga (Hydrocotyle Asiatica). Herba yang mempunyai ciri pahit ini mengandungi antioksidan (sejenis ester gluko peiranosil) yang amat baik untuk merawat luka luar (kulit) dan luka dalam (radang usus dan pendarahan otak). Teh Herba juga mujarab untuk radang tenggorokan, batuk, radang usus serta mengandungi anti oksidan yang tinggi.
Kelebihan Teh Herba:-
1. Mengatasi penyakit kencing manis dan darah tinggi.
2. Mengurangi kadar lemak setelah mengambil secara berterusan selama 2 minggu. Badan akan terasa ringan dan segar.
3. Mengatasi masalah sembelit dan angin.
4. Melancarkan pembuangan air besar dan membantu mengeluarkan toksid akibat sembelit.
5. Menurunkan kadar asid urik yang berlebihan akibat penyakit kulit.
6. Menghilangkan sakit kepala akibat migrain.
7. Menghaluskan kulit dan mengatasi masalah penyakit kulit
8. Menguatkan imunisasi bagi mencegah penyakit.
9. Menguatkan sel otak dan baik untuk minda.
10. Sangat baik untuk wanita yang mengandung dan setelah melahirkan anak.
11. Mengatasi maslah kencing manis dengan menurunkan kadar glukosa dan menyembuhkan gengren.
12. Mencegah masalah kardiovaskular.
13. Baik untuk wanita yang menopouse dan osteoporosis.
Komposisi (35 uncang per kotak) :
Hydrocotyle Asiatica
Dos :
Minum sekurang-kurang 1 uncang setiap hari dan masukkan ke dalam air panas (60 darjah celcius). 1 uncang boleh menghasilkan 3 gelas. Jangan gunakan air mendidih kerana ini akan memusnahkan klorofil. Amat berkhasiat jika dicampur dengan Madu Asli.
Harga Pengguna
Semenanjung Malaysia: RM 20
Sabah & Sarawak: RM 22
Harga Pengedar HPA
Semenanjung Malaysia: RM 16
Sabah & Sarawak: RM 20
Nilai Mata (NM): 7